Promtherm Agria Kft.

Gázkészülékek értékesítése és javítása
Kazánházak kivitelezése és biztonságos üzemeltetése

Üzemeltetés

Cégünk vállalja kazánházak üzemeltetését, mely során szakmailag felkészült szakembereink (műszerészek és mérnökök) biztosítják a mindig biztonságos, magas komfortot nyújtó és takarékos működést. Az állandó felügyeletet egy folyamatirányító készülék és a köré szerveződött rendszer biztosítja.

A DDC készülék ismertetése

A távfelügyelet alapja egy folyamatirányító készülék mely tetszőleges számú érzékelőkön keresztül gyűjt információkat a folyamatról, és beavatkozó szerveken (pl. szelepek), berendezéseken keresztül avatkozik be a technológiai folyamatba. A ki és bemenetek között szabadon programozható szoftver teremt kapcsolatot. A szoftver képviselhet szabályozásokat, különféle algoritmusokat, adatgyűjtést, eseményfigyelést. A készülék telefonvonalon keresztül megvalósított kommunikációs kapcsolata adja a távfelügyelet lehetőségét. A kezelt érzékelők és a beavatkozási lehetőségek száma modulárisan illeszthető a technológiai folyamathoz.

A távfelügyelt üzemvitel előnyei, általános ismertetése

A távfelügyelt módon való üzemeltetés alapvető célja az üzemeltetési (bér) költség csökkentése, gépi felügyelet, szükség esetén folyamatirányítási funkciók beépítésével. A távfelügyelet kialakításával nő a szolgáltatás színvonala, az automatizáltsági, és biztonságtechnikai szint. Az üzemeltetés az igényekhez jobban igazítható. Testreszabott szabályozási algoritmusokkal a berendezések optimális üzemvitele érhető el, így az energetikai hatékonyság jelentősen javul, a berendezések élettartama kitolódik. Előnyként kell megemlíteni az üzemvitel gépi dokumentálását, a távfelügyelet részeként működő folyamatos hibaelhárító ügyeletet, a kazánházi technológiákat átfogó szakember gárdát, s a gyors hibaelhárításhoz szükséges technikai hátteret.

A kazánház biztonságtechnikáját alapvetően a beépített védelmek garantálják, a szolgáltatás minőségét és az energetikai hatékonyságot a szabályozások, automatikák biztosítják. A helyi fűtő csak a tulajdonos lelkiismeretének megnyugtatására szolgál a mára már elterjedt műszaki színvonal mellett. Az egykor szénlapátoló fűtő feladatköre lassan mérnöki felkészültséget tesz szükségessé.

A nagy értékű berendezések, bonyolult üzemvitel, óriási energiaköltségek, a nem csekély felelősség miatt is, kulcsfontosságú az üzemeltetés módjának helyes megválasztása.

Kielégítő komfort melletti energiatakarékosság, gazdaságos, a berendezéseket legjobban kímélő üzemvitel komoly szakértelmet, odafigyelést, érdekeltséget tesz szükségessé. Az elmúlt években a berendezések precizitása, bonyolultsága, és egyben igényessége, érzékenysége az üzemi viszonyokra nagymértékben növekedett, ami szintén a szakmai felügyeletet helyezi előtérbe. A kazánüzemben több szakterület kereszteződik: hidraulika, tüzeléstechnika, áramlástan, villamos-automatika, hőtan, vízkémia, anyagismeret, folyamatirányítás, vízegészségügy (pl. legionella elleni védekezés) stb. Célszerű az üzemeltetőként olyan szakembereket alkalmazni, akik, tudásuk, és tapasztalatuk révén a fenti folyamatokkal tisztában vannak, a szakmai és technikai felkészültségük alapján képesek a berendezések felelőséggel történő üzemeltetésére, hibaelhárítására, javítására.

A modern technológiákat használó a kazánházakban mára a legnagyobb veszélyforrás a hagyományos képzettségű kazánfűtő lett. Ez a tény és a magas bérköltségek, valamint az automatizálás nyomán leszűkült fűtői feladatkör előtérbe állítja a távfelügyelt üzemeltetési módot, napi- vagy heti egyszeri helyi üzemviteli ellenőrzéssel.

A távfelügyelt rendszer alapvető filozófiája, hogy a kazánház autonóm szabályozással és autonóm védelmi rendszerrel rendelkezzen, bármely, a fizikai folyamatokat jellemző paraméter veszélyhelyzetet jelentő megváltozása esetén biztonságos alaphelyzetbe állítsa a rendszert. A kommunikációs csatornán, csak a biztonságot nem érintő utasítások, és lekérdezések történnek, pl. adatgyűjtés, szabályozási paraméterek állítása, szivattyú, kazán indítás. Ugyanakkor az kazánvezérlés a kazánvezérlő automatika feladata, azt a távvrezérléssel befolyásolni tilos.