Promtherm Agria Kft.

Gázkészülékek értékesítése és javítása
Kazánházak kivitelezése és biztonságos üzemeltetése

A gázkazánok cseréjének lehetőségeit az új Erp rendelet jelentősen megváltoztatta.

Az Európai Bizottság még 2013-ban hozott rendeletet arról, hogy 2015. szeptember 26-tól csak az abban foglalt szezonális hatásfoknak és hangteljesítménynek megfelelő gáz fűtőkészülékeket lehet forgalomba hozni és/vagy üzembe helyezni. Miután a bizottsági rendeletet automatikusan alkalmazni kell minden tagállamnak – mint a tervezet indoklása megállapítja – a kereskedőknek volt idejük felkészülni az új követelményekre.

A nem lakossági fogyasztók 2015. szeptember 26. után, míg a lakosságiak 2016. június 30. napjától csak kondenzációs gázkazánra kaphatnak használatbavételi engedélyt. A bizottsági rendelet ugyanis 86 százalékos szezonális hatásfokot ír elő. Ez a fűtőkészülék a füst hőjét is hasznosítja, takarékosabb, viszont drágább az alacsonyabb hatásfokú, hagyományos készülékeknél.

A lakossági gázvízmelegítőket, konvektorokat és a közös gyűjtőkéménybe szerelt kéményes kombi gázkazánokat ez a szabályozás egyelőre nem érinti. Ezekre az esetekre továbbra is kaphatóak, felszerelhetőek és beüzemelhetők a megfelelő készülékek. Ezen berendezések megvásárlása előtt légellátási terv készítését és a kémény vizsgálatát javasoljuk elvégeztetni. Kéményseprők elérhetősége:  http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat
Az engedélyben szereplő teljesítményű, kivitelű termék megvásárlása és felszerelése után tudja a szakszerviz elvégezni a beüzemelést ami a garancia feltétele.

A kéményes kazánok zárt égésterű kondenzációs kazánra történő cseréjekor bizonyos esetekben lehetőség van az egyszerűsített,
nem tervköteles készülékcsere alkalmazására.

https://www.tigazdso.hu/meglevo-fogyasztoknak/keszulekcsere-felhasznaloi-rendszer-atalakitasa

https://www.tigazdso.hu/vallalkozoknak/dokumentumok/egyszerusitett-gazkeszulek-cseret-vegzo-gazszerelok-regisztracioja/Regisztr%C3%A1lt%20szerel%C5%91k%20jegyz%C3%A9ke.pdf


Ilyenkor az erre jogosult kivitelező elvégzi a cserét az engedélyeztetéssel együtt, a szakszerviz pedig a garanciális beüzemelést.

Más esetekben gázterv készítésére és engedélyeztetésre van szükség.

Az új rendelet szerinti készülékcsere több és nagyobb anyagszükségletű munkával jár, mint a kéményes készülék kéményesre történő cseréje. A kondenzációs kazánoknak ki kell építeni a típusnak megfelelő füstgázelvezetést, kondenzvíz elvezetést és sok esetben a fűtési rendszer is átalakításokat igényel.

Milyen szempontok alapján kell készüléket választani?

Teljesítménye, típusa, márkája, funkciója, energiaigénye, károsanyag-kibocsátása, megbízhatósága, garanciális ideje, szervizhálózata, tartóssága.

Kombi vagy fűtő készülék?

A kettő között az a különbség, hogy a kombi készülék nem csak a fűtést, de a használati melegvízellátást is biztosítja. Jó alkalom, hogy régi bojlerünket kiváltsuk. Egyrészt sok helyet nyerünk, ha egy készülékben kombináljuk a funkciókat, másrészt nagy valószínűséggel költséghatékonyabb is lesz, ha gázzal melegítjük a használati melegvizet. A fűtő készüléket egy külső tároló segítségével szintén használhatjuk, ami első sorban nagyobb vízvételi igény esetén ajánlott, vagy ha más eszközzel is rásegítünk a melegvíztermelésre.


Tárolós vagy átfolyós?

A melegvíz-igényünk alapján érdemes választani. Legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás az átfolyós kombi készülék. Ennek hátránya a korlátozott mennyiségű meleg víz.

A beépített tároló segítségével nagyobb mennyiségű meleg vizet tudunk előállítani rövid időn belül, tehát nem lesz gond, ha egyszerre két helyiségben is meleg vizet akarunk vételezni.

Ha kiemelten sok meleg vizet szeretnénk használni egyszerre, például esőztetős vagy hidromasszázs zuhanyunk van, akkor érdemes külső tárolót is vásárolnunk, amit egy fűtő készülékkel köthetünk össze. Ha napkollektorunk is van, vagy tervezünk a jövőben, akkor szintén érdemes külső tárolót választani, hogy mindkét eszközzel tudjunk hatékonyan meleg vizet előállítani.


Mekkora teljesítményű kazánra van szükségem?

Leggyakoribbak a 18, 24, 28, 30 kW-os készülékek. A legjobb megoldás, ha épületgépész tervezőre bízzuk a hőszükséglet-számítást. Ennek a költségét sokszor megspórolják, főleg ha csak kazáncseréről van szó. Tudni kell hogy a legtöbb esetben nem a fűtés, hanem a melegvízellátás igényli a nagyobb teljesítményt. Véleményünk szerint érdemes időt áldozni a tervezésre, mert a komfortigényünknek és a hatékonyságnak összhangban kell lennie.

Fentiekből látszik, hogy egy kazáncsere sok szempont figyelembevételét igényli. Társaságunk mind a kiválasztásban mind a kivitelezésben segíti és tájékoztatja a hozzánk fordulókat.