Promtherm Agria Kft.

Gázkészülékek értékesítése és javítása
Kazánházak kivitelezése és biztonságos üzemeltetése

Néhány szó a kondenzációs gázkazánokról

A kondenzációs gázkazánok elterjedése a '80-as évek elején kezdődött Hollandiában. A fejlődés töretlen volt, a '90-es évek közepén az országban túlsúlyba kerültek a kondenzációs kazánok, és ma már az eladott gázkazánok 90%-a kondenzációs kazán. Ez a térhódítás Hollandiából kiindulva terjed Európában. Mára Németországban, Svájcban 50% felett van a kondenzációs kazánok aránya, Ausztriában és Angliában meghaladja már a 30%-ot. Nálunk ez az arány jelenleg 2 és 3% között mozog, de a közeljövőben nálunk is jelentős, gyors emelkedéssel számolhatunk. A kondenzációs gázkazánok ma a fűtéstechnika csúcstermékei. A legjobb hatásfokkal hasznosítják a gáznemű tüzelőanyagban lévő energiát, de ugyanakkor a károsanyag-kibocsátásuk igen alacsony, a levegőszennyezésük az elérhető minimumot közelíti meg.

 

Energiatakarékosság

A kondenzációs kazánokkal a hagyományos jó minőségű kazánokhoz viszonyítva éves szinten 15-20% energiát lehet megtakarítani, és ez a szám a már régebbi kazánokhoz viszonyítva elérheti a 30%-ot is.

Az igen jelentős energia-megtakarítás legnagyobb része abból származik, hogy az égésnél keletkező vízgőzt lecsapatjuk, és annak rejtett hőjét visszanyerniük. A rejtett hó az a hómennyiség, amely a víz elpárologtatásához szükséges. Amikor kondenzálódik a vízgóz, ezt a hómennyiséget nyerjük vissza.

Az égésnél keletkező víz (H20) mennyisége és ezen keresztül a lecsapódásnál keletkező hó mennyisége a tüzelőanyagban lévő hidrogén (H2) mennyiségétől függ. A tüzelőanyagok közül fajlagosan a legtöbb hidrogén a földgázban található, mivel az döntően metánból (CH4) áll. Jóval kevesebb a tüzelőolajban a H2 aránya, és elenyésző a szénben. Ezért elsősorban a földgázüzemű kondenzációs kazánok terjednek. Földgáznál a kondenzációs hő +11%.

Ez ad magyarázatot a kondenzációs kazán-prospektusokban elóforduló 107-109%-os hatásfoknak. A hatásfokot még jóval régebben a fűtőértékre vetítve határozták meg, amely a kondenzációs hőt nem tartalmazza. A kondenzációs kazánok megjelenésével egyes országok - látván az anomáliát áttértek az égéshőre vetített hatásfokra. A legtöbb ország azonban - így Magyarország is - megmaradt a régi meghatározás mellett. Az égéshő fogalma tartalmazza a tüzelőanyagból kinyerhető teljes energiamennyiséget, így az arra való vetítés felelne meg annak az elfogadott elvnek, hogy 100% feletti hatásfok nem létezik.

Jelentős energia-megtakarítás származik abból, hogy a kondenzációs kazánnál sokkal alacsonyabb hőmérsékleten (80 oC alatt) távozik a füstgáz, kisebb a füstgázveszteség, és kevesebb energia "repül ki" a kéményen keresztül a szabadba. A kondenzációs kazánok annál jobb hatásfokkal működnek, minél alacsonyabb a kazánba visszatérő fűtővíz hőmérséklete.

A kondenzációs kazánok környezetkímélők. Műszaki megoldásukból kiindulva a levegőbe kibocsátott káros égéstermék-komponenesek (CO, NOx stb.) mennyisége töredéke a hagyományos gázkazánokénak.

Jeckei János
okl. gépész és villamos mérnök

Forrás: Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Épületgépészeti szaklap